Hondentrimsalon in Ede

info@trimsalontopas.nl

06 - 115 67 510

Veelgestelde vragen

Op deze pagina ziet u een overzicht van de vragen die ons regelmatig worden gesteld. We hebben geprobeerd deze zo compleet mogelijk te beantwoorden. Staat uw vraag er niet tussen of heeft u een specifieke vraag over uw hond? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is trimmen?

Trimmen is een verzamelnaam voor verschillende vachtbehandelingstechnieken zoals; scheren, knippen, borstelen, plukken, ontklitten, ontwollen.
Een goede dagelijkse vachtverzorging is voor sommige rassen voldoende, maar voor lang niet allemaal. Sommige vachten hebben af en toe aanvullend 'groot onderhoud' nodig.
Veel langharige vachten en kruisingen, bijvoorbeeld, moeten eens in de zoveel tijd grondig bijgewerkt worden. Als dit niet regelmatig gebeurt, komen er klitten in de vacht.
Dan kan de huid eronder niet ademen en het dier krijgt jeuk en gaat krabben, met alle gevolgen van dien. Met een goede trim/vachtverzorgingsbeurt kunnen losse en dode haren verwijderd worden.

Is trimmen niet onnatuurlijk?

Nee; er komen gewoonweg in de natuur geen langharige honden/katten voor.

Wanneer moet een pup voor het eerst naar de trimsalon?

Bij Trimsalon Topas is dit na de laatste inenting, meestal rond 16 weken.
De eerste keer met pup is geen volledige beurt; de pupbeurt houdt in dat het dier kennis maakt met de trimster, de geluiden en de omgeving, en dit alles in een rustig en ongedwongen tempo. De behandeling duurt een uur en de kosten hiervoor zijn € 25. Daarnaast ontvangt u een puppakket met een aantal basistips voor de vachtverzorging.

Mag ik mijn hond 1 keer per maand wassen?

De vraag is of dit wel nodig is. Veel wassen is niet goed voor de hond; de hond bouwt van nature een vet en talglaag (waterafstotend) op. Deze beschermt de hond tegen allerlei weersinvloeden en voorkomt oververhitting of afkoeling.

Kan mijn hond in de winter naar een trimsalon?

Jazeker. Er wordt vaak gedacht dat een hond die kort is het koud krijgt, maar het tegenovergestelde is waar. 

Vraag: wat is een 'hond die kort is'?

Wanneer een hond een erg lange vacht heeft en deze wordt nat, duurt het heel lang voordat de vacht is opgedroogd. Daardoor duurt het ook langer voordat het dier weer warm is. 
Een hond met een korte vacht is na een paar keer uitschudden of droog maken met een handdoek een stuk sneller droog en weer warm.

Kan mijn oude hond naar de trimsalon?

Ja, dat kan zeker. Wanneer een dier op leeftijd nog nooit een trimsalon heeft gezien maar vanwege huid/vachtproblemen bij de trimsalon belandt is dat geen probleem. Bij Trimsalon Topas nemen we rustig de tijd en zorgen we ervoor dat de hond zich op zijn gemak voelt.
Met overleg, rust en duidelijkheid bereik je veel.

Wanneer mijn hond loops is…. kan die naar de trimsalon?

Het is verstandiger om voor of na de loopsheid te gaan i.v.m. gevoeligheid van het dier. Plukken bijvoorbeeld wil niet altijd lukken als een hond loops is. Dit omdat de hond de vacht vasthoudt.

Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?
  • Stok en kortharige vachten; 2-3 maal per jaar
  • Zijde en kroesvachten; 4-8 maal per jaar
  • Ruwharige vachten; 2-4 maal per jaar
  • Halflang/lange vachten; 4-6 maal per jaar

Kortharige vachten (makkelijk in onderhoud)

Bijvoorbeeld een Labrador Retriever. Deze vachten hebben over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig. Wel kunnen ze vreselijk veel verharen in huis. De trimsalon kan erg handig zijn hiervoor; even een goede was- en föhnbeurt; de haren zijn en blijven in de trimsalon en de hond is weer lekker schoon.

Stokharige vacht (iets meer tijd 2 keer per jaar voor nodig)

Bijvoorbeeld een Duitse Herder. Deze honden hebben een iets langere dekvacht en een flinke ondervacht. En staan bekend om hun flinke ruiperiode; “het vlokt eruit…”

Ruwharige vachten (iets meer tijd 4 keer per jaar voor nodig)

Bijvoorbeeld een Ruwharige Teckel. De behandeling voor ruwharige honden is plukken. Tenzij medische anders nodig is, of leeftijd. Dan kan er een combinatie ook toegepast worden. Na het plukken kunnen honden door wassen huidirritaties krijgen. Om dit te voorkomen wassen we na de behandeling niet. De hond mag een week voor de plukbeurt ook niet gewassen worden anders worden de haren te zacht. En is de hond moeilijker ‘grip’ op te krijgen om te plukken.

Halflangharige vachten (wekelijks controleren hond en vacht)

Bijvoorbeeld een Golden Retriever. Halflangharige honden kunnen veel onderwol ontwikkelen. Dit zien we vaak bij gecastreerde dieren.
De behandeling zal dan ontwollen zijn. En wat de eigenaar verder nog wenst.

Langharige vachten (veel werk, dagelijks controleren en borstelen)

Bijvoorbeeld een Bearded Collie. Veel borstelen en regelmatig voor deze vachten om ze klitvrij te houden. Bij castratie zie je vaak ook nog een overmatige groei aan onderwol en dat maakt deze vachten extra moeilijk om klitvrij te houden.  De behandeling in de trimsalon zorgt ervoor dat de hond makkelijker thuis bij te houden is.

Zijde en kroesvachten (veel werk, dagelijks controleren en borstelen)

Bijvoorbeeld een Maltezer, Poedel, Doedels. Deze vachten zijn erg bewerkelijk; veel borstelen, kammen. Dagelijks. Vaak zeggen mensen dat deze honden niet verharen… dit is wel zo maar de haren blijven in de vacht zitten en dat zorgt er onder andere voor  dat er klitten ontstaan.
In de trimsalon worden deze uitgebreid behandeld en in een mooi model gezet, zoals de eigenaar wenst. 

Moeten de oren van mijn hond geplukt worden?

Oorproblemen zien we regelmatig in de trimsalon. Wanneer het dier een vaak terugkerende oorsteking heeft is er altijd een onderliggende oorzaak.
Ons advies is dan: raadpleeg een dierenarts. Als trimmer kun je namelijk niet diep in het oor kijken.

Mogelijke oorzaken van oorproblemen;

  • Allergie van voeding of omgeving
  • Oormijt
  • Vreemd voorwerp in het oor; bijvoorbeeld grasaren
  • Problemen met de verhoorning van de huid aan de binnenkant van het oor
  • Hormonale aandoeningen

We hebben heel veel verschillende rassen onder onze honden. Bij sommige van deze rassen zien we veel haren bij en in de gehoorgang (labra-doedel).
De haren zijn geen oorzaak van de oorontsteking maar kunnen bij gevoelige honden wel bijdragen aan het probleem.

Routinematig plukken van de oren word afgeraden.

Als eigenaar is het wel goed om regelmatig aan de oren te zitten en deze ook te bekijken en te ruiken. Daarnaast is het belangrijk om de vacht direct onder het oor klitvrij te houden en goed door te kammen met een vlooienkam.

Doet plukken pijn voor de hond?

Het plukken van een 'plukrijpe' vacht doet voor de hond geen pijn. De meeste zullen dit zelfs als prettig ervaren, omdat de rijpe vacht (dode haren) meestal ook wat jeuk met zich meebrengt.

Moeten de anaalzakjes van mijn hond geleegd worden?

In de volksmond word een anaalzakje een anaalklier genoemd, dit is feitelijk niet juist. Het zijn zakjes die ten opzichte van de anus op '4 en 8 uur' liggen. Ze hebben elk via een smalle buis een uitgang in de anus.

Bij de voorouders van de hond heeft het anaalzakje de functie om het territorium af te bakenen. Bij de hond worden ze regelmatig geleegd bij het passeren van de ontlasting. Bij acute paniek wil de hond dit ook nog wel eens doen, de geur is niet te missen.

Jeuk

Als een hond jeuk rond de anus heeft wil hij 'krabben'. Ze gaan dan 'sleetje rijden' met als gevolg dat de huid ontstoken kan raken en de anaalzakjes niet meer goed geleegd worden.

De anaalzakjes kunnen dan verstopt raken, een abces of een infectie kan het gevolg hiervan zijn. Belangrijk hierbij is de oorzaak aan te pakken, dit is een taak van de dierenarts.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een bijtplek die de hond zelf gemaakt heeft.

Waarom maakt mijn hond een hotspot?

Wanneer er bij dieren geen goede vachtverzorging plaatsvindt, kan het op de huid broeierig en warm worden. Dat kan gaan irriteren, met als gevolg dat de hond daar aan gaat knabbelen en knagen om dit te verhelpen.

Het dier kan ook klitten hebben die irriteren. Een mogelijke oorzaak zijn ook ectoparasieten zoals vlooien en teken. En zwemmen of een allergie kan ook irritatie veroorzaken.

Wat kun je hier als eigenaar aan doen?

  • Controleer je huisdier met enige regelmaat;
    Van het neuspuntje tot de staartpunt. Oren, nek, oksel, voetzool, lies, poepgat en staartaanzet zijn plekken waar het heel prettig verblijven is voor vlooien en teken.
  • Op tijd naar de trimmer gaan!
  • De vacht regelmatig doorborstelen.
  • En als je als eigenaar het niet vertrouwd; neem contact op met de dierenarts.
Wat voor vacht heeft mijn hond?

Heeft de hond van nature kort haar op de snuit; ligt het strak aan en is het kort?

Ja = glad korthaar: verhaart het hele jaar door

Heeft de vacht veel volume wol onder de dekvacht?

Ja = stokhaar lang/kort: onderwol gaat in de rui en de dekharen verharen het hele jaar door een beetje.

Nee = half langhaar: verhaart het hele jaar, vooral lang behaarde delen klitten snel, heeft elke dag verzorging nodig.

Heeft de hond van nature kort haar op de snuit; een en al wol en ontploft?

Ja = Kroeshaar: verliest bijna geen wol omdat het in de vacht blijft hangen, de vacht heeft dagelijks verzorging nodig.

Nee = Zijn de dekharen ruw?

Ja = ruwhaar: dekharen zijn ruw en gaan in de rui, heeft onderwol wat verhaart.

Nee = langhaar met veel onderwol: verliest het hele jaar wat haar wat in de vacht blijft hangen, elke dag verzorging nodig.

Dit kan een manier zijn om achter de vachtsoort te komen. Met alle kruisingen die er zijn wil dit echter nog wel eens anders uitpakken.