Hondentrimsalon in Ede

info@trimsalontopas.nl

06 - 115 67 510

Het houden van een pup of jonge hond

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisdier! Alle jonge puppies zijn heerlijk en bijzonder. Wanneer de pup opgehaald is bij de fokker, begint het bijzondere avontuur voor jou en je hond!

De groei van uw puppy

Een hond groeit snel, bekijk het schema hieronder maar eens. Het is van groot belang dat honden van jongs af aan goed eten, slapen, rusten, spelen, en worden verzorgd. Als eigenaar is het een hele verantwoording om dit voor elkaar te krijgen. Maar gelukkig is er veel hulp te vinden op internet, in boeken en bij erkende hondentrainers. Specifieke kennis is ook aanwezig bij dierenspecialisten, denk hierbij aan een dierenarts, dierentrimmer, maar ook dermatologen.

Het trimmen van een pup of jonge hond
Schema de groei van eenpuppy tot volwassen hond

De groei van een hond

Wanneer een jonge hond vroegtijdig de juiste voeding, opvoeding en verzorging krijgt, van de eigenaar kunnen de eigenaar en de hond ontzettend veel plezier  aan elkaar beleven. Houd er echter rekening mee dat het ruim 2 jaar kost om een hond op te voeden.

Als u aan een pup wil beginnen is het belangrijk om

  • Verantwoordelijk zijn voor het dier, denk ook na over als u op vakantie gaat, of snel een plek voor opvang moet hebben in verband met onvoorziene omstandigheden. Spreek en overleg hierover en ga op zoek naar tijdige oplossingen. Goede oppas/pension zitten vaak snel vol, hou daar rekening mee;
  • de kosten voor het dier in te schatten (o.a. voeding, vachtverzorging, dierenarts, voerbak, speelgoed, training, gezondheidrisico’s);
  • te weten welke energie er bij jou als eigenaar/gezin past;
  • te weten of de hond een functie krijgt of van nature heeft;
  • te weten hoeveel tijd je kwijt bent aan de werkelijke verzorging van het dier (vacht, huid, uitlaten, voeding, dierenarts, trimmer, cursus)
  • en last but not least; houd er rekening mee dat gewenst gedrag voor ons als mens iets totaal anders is dan aangeleerd gedrag zoals we dat graag willen zien;  een wolf loopt los in een roedel, en doet wanneer hij/zij dat wil zijn behoeften, wij willen dat de hond op vaste tijden een rondje aan de lijn gaat lopen...
Gewenst gedrag is toch aangeleerd gedrag?

Mijns inziens is het een combinatie van beiden; we stimuleren het positieve natuurlijke gedrag wat een jonge hond ons laat zien, proberen de pup in structuur van ons dagelijks leven mee te nemen en houden rekening als eigenaar met de wensen en behoeften van het dier. We zullen ons dier leren “lezen” gaandeweg. Dit vergt wel tijd, aandacht en verdieping. Daarnaast zal een hond nooit een mens worden en soms onder omstandigheden anders reageren dan gedacht. 

Een hond krijgt een trimbeurt bij Trimsalon Topas